dijous, 5 de juliol del 2018

En GINJOL, falciot rescatat a Canet de Mar

Rescat
En GÍNJOL és un falciot negre que hem rescatat, a quarts de 9 del vespre, a la plaça Colomer de Canet de Mar. L'hem trobat al terra, xisclant, amb les ales obertes i sense poder-se moure. Un cop l'hem recollit, amb molta suavitat, del terra hem pogut observar que presentava un petit cop i una ferida amb sang a l'ala dreta, fet que l'impedia volar.

Ferida a les ales
Immediatament l'hem dut a l'Hospital Veterinari de Mataró (situat al Camí de la Geganta), com a centre de referència al Maresme per dur espècies protegides, on després de demanar les nostres dades i del falciot (quan l'havíem rescatat, on estava, com l'havíem trobat,...), han començat a injectar-li fluids per recuperar-lo. Ara, en GÍNJOL hi passarà la nit fins que els Agents Rurals el recullin per dur-lo al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrusa. Aquest rescat, avui, ens obre la porta a parlar-vos del falciot negre, una espècie protegida a Catalunya.

El falciot negre (apus apus)
Com ja hem dit, el falciot és una espècie protegida per la llei. És un ocell que passa la vida a l'aire i és present sobretot en el medi urbà durant les estacions de primavera i estiu (d'abril a agost). Té les ales molt llargues, en proporció al cos, el bec petit, a més de la cua i les potes curtes amb fortes urpes. Malgrat aquesta anatomia, perfecte per mantenir-se a l'aire, no l'ajuda però quan cau al terra i pretén, de nou,enlairar-se.


Si trobem un falciot ferit
Si veiem un falciot a terra voldrà dir que li cal ajuda. Són poques les vegades que ens ha de dur a pensar que no té cap problema. Per això, cal actuar ràpid i informar-se del centre de recuperació o hospital veterinari de referència trucant al 012, o bé posar-se en contacte directament amb els Agents Rurals al telèfon 935740036, que el passaran a recollir. Convé saber que l'Administració és responsable de fer el que calgui per rehabilitar aquestes espècies i tornar-les a la natura en les millors condicions.

Què cal saber si rescatem un falciot
Partint que només un individu podrà reprendre el vol des de terra si té uns metres per iniciar la remuntada i en contra d'allò que alguns opinen que quan trobem un falciot l'hem de llançar a l'aire per tal que reiniciï el vol, el cert és que MAI s'hauria de llançar a l'aire per veure si vola, una caiguda li podria provocar danys irreparables. Cal rescatar-lo i, en tot cas, seran els professionals del centre de recuperació els qui decidiran si el falciot està preparat per volar.

Com transportar el falciot
Caldrà mantenir-lo en una caixa tancada amb diversos forats, procurar que sigui un espai on predomini la foscor i amb pocs sorolls. El protegirem millor amb un drap posat com si fos un niu, això el mantindrà més recollit durant el transport. Sobretot, cal evitar posar-lo en una gàbia de barrots ja que se li podrien fer malbé les plomes i privaria el falciot que pogués tornar a volar mai més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada